Top 15 lijst musea

Enkele weken geleden kwam ik met een idee om een top 10 of top 20 te maken met musea die je in Nederland eigenlijk gezien zou moeten hebben. Aanleiding was mijn reis naar New York waar ik naar het Guggenheim en MoMA (Museum of Modern Arts) ben geweest. Enkele weken later zat ik met een collega in de trein, hij reist ook erg veel, en we kwamen er eigenlijk achter dat in het buitenland je vaak wel naar een museum gaat, om de geschiedenis van een plaats, regio of land te ervaren, maar dat je dat in je eigen land eigenlijk niet zo snel doet.

Het idee van een top-zoveel lijstje was geboren.

De afgelopen weken heb ik nagedacht hoe ik zo’n lijst kan vormgeven. Heb ik bepaalde criteria waar een museum aan moet voldoen, een tentoonstelling die er nu te zien is? (maar dat is dan dus maar tijdelijk) of misschien wel in welke categorie een museum actief is, bijvoorbeeld beeldende kunst, archeologie en geschiedenis, volkenkunde, maritiem en noem zo maar op.

En benoem je alleen de ‘nationale’ musea of geef je juist aandacht voor regionale musea?

Allemaal keuzes die bepalen hoe een lijst eruit komt te zien. Even simpel een lijstje in elkaar draaien, wat ik dacht, zit er dus niet in, of maak ik het soms moeilijker dan het is?

 

Op het moment dat ik dit blog aan het typen ben, weet ik nog steeds niet zeker hoe dat lijstje er nu uit gaat zien. Ik denk dat het niet één lijst wordt, maar in ieder geval twee.

Te beginnen met de ‘nationale’ musea.

Ik moet bekennen, ik heb zo natuurlijk mijn ‘voorkeuren’, de volgende lijst is dus niet gestoeld op een achterliggende gedachte, behalve dan mijn persoonlijke voorkeuren.

 

 1. Anne Frank huis  – Amsterdam
 2. Stedelijk Museum  – Amsterdam
 3. Rijksmuseum – Amsterdam
 4. Museum voor Volkenkunde – Leiden
 5. Rijksmuseum van Oudheden – Leiden
 6. Boymans van Beuningen – Rotterdam
 7. Museum het Rembrandthuis – Amsterdam
 8. Tropenmuseum – Amsterdam
 9. Van Gogh museum – Amsterdam
 10. Joods Historisch Museum – Amsterdam
 11. Museon – Den Haag
 12. Maritiem Museum – Rotterdam
 13. Wereldmuseum – Rotterdam
 14. Natuurhistorisch museum – Rotterdam
 15. Afrika Museum – Berg en Dal

Ik denk dat bovenstaand lijstje een mooi begin is van mijn “museumavontuur”.

Binnenkort start ik met nummer 0 op de lijst, een thuiswedstrijd, Paleis het Loo met de tentoonstelling over Keizerin Elisabeth, Sisi.

Ik hou jullie op de hoogte en mochten jullie nog aanvullingen hebben, leuke tentoonstellingen in de regio, dan houd ik me aanbevolen.